Zsrget ital: ananszos narancsital citromfvel
Hozzvalk:
· 20 dkg anansz
· 1 kicsi gymbr
· 1 dl frissen facsart narancsl
· 1 teskanl mz
· 1 csipet fahj
· fl evkanl aprra vgott citromf levl
Elkszts:
Tiszttsuk meg az ananszt, szeleteljk fel, s tegyk egy turmixolsra alkalmas ednybe. Tegyk hozz a felaprtott gymbrt, a mzet, a fahjat s a citromflevelet, ntsk hozz a narancslevet. Alaposan turmixoljuk ssze. A vitaminds italt az illatos, friss citromf levl teszi igazn zamatoss.
Tpanyagtartalom: 140 kalria, 2 g fehrje, 32 g sznhidrt, 0 g zsr
Egszsggyi tancsok:
Az anansz legrtkesebb hatanyaga a bromlia nev enzim, mely jelents szerepet jtszik a zsr getsben, emsztst gyorst hatsa rvn pedig gyorsabban rlnek a szervezetbl a mreganyagok. Anansz fogyasztsa javasolt mg a blrendszer zavarainl, meghls s vrszegnysg esetn. Figyelem! A konzerv-anansz mr nem tartalmaz bromlia-enzimet!
Zldsggel tlttt pulykarold
/Fogykrs recept/
Hozzvalk 2 szemlyre:
- 250 g pulykamell
- 10 dkg prhagyma
- 10 dkg srgarpa
- 50 g hagyma
- 20 g olaj
- hsl
- s
- bors
- mustr
- petrezselyemzld
- bors
- szerecsendi
|
|
|
Elksztse:
A megtiszttott srgarpt s a prhagymt forr vzben blansrozzuk, lebltjk s lecspgtetjk. A hst bekenjk mustrral, rhelyezzk a hagymakarikkat, prhagymalevelet, a srgarpt majd roldd csavarjuk ssze s konyhai zsineggel tktjk. A felforrstott olajba beletesszk a roldot s minden oldalt barnra stjk, alntnk egy kevs hslevest, majd fed alatt puhra proljuk. Ha a hs megpuhult a zsineget eltvoltjuk s a hst felszeleteljk. A mrtst srre forraljuk s hjban slt burgonyval tlaljuk.
Energiatartalom: 430 kcal/f
Zldsges hal
/Fogykrs recept/
Hozzvalk 2 szemlyre:
- 50 dkg hal
- 10 dkg burgonya
- 10 dkg srgarpa
- 10 dkg gyalult patisszon
- 10 dkg gomba
- 20 dkg paradicsom
- s
- kshegynyi rlt fehr bors
- vz
- vaj
|
|
|
Elksztse:
A megtiszttott zldsgek kzl vzben megproljuk egy lbasban a burgonyt s rpt, egy msik lbasban a patisszont s a paradicsomot. Ezutn a zldsgeket olajban egytt megpirtjuk. A felszeletelt gombt kln pirtjuk meg. Elmelegtett tzll ednyben vajon megstjk a halat a forr stben. Kb. negyed ra sts utn a halhoz hozzadjuk a megpirtott zldsgeket, szzuk, borsozzuk, majd flival letakarva mg fl rt stjk.
Energiatartalom: 387 kcal/f
Trkonyos csirkemell
Hozzvalk 4 szemlyre:
· 4 csirkemell fil
· 2 evkanl liszt
· 2 evkanl margarin
· 2 evkanl napraforgolaj
· 4 evkanl fztejszn
· 3,5 dl tykhs alapl
· 2 mogyorhagyma
· 4 trkonygacska
· 2 db babrlevl
· s, bors |
|
|
Elkszts:
Szrjuk meg liszttel, sval s borssal a csirkemell filket. Mrskelt hfokon forrstsuk fel a 2 evkanl margarint s az egyik evkanl olajat egy serpenyben, s a csirkemelleket sssk 6-8 percig mindkt oldalunkon; majd vegyk ki, s tegyk flre. Kzben hmozzuk meg s vgjuk aprra a mogyorhagymt s a trkonyrl lecsipkedett levelek egy rszt (1-2 levlkt hagyjunk meg a dsztshez). Tegyk a serpenybe a tbbi olajat, s proljuk a mogyorhagymt 1-2 percig. ntsk r a hsalaplt, tegyk hozz a babrlevelet s az sszevgott trkonylevl felt, majd addig fzzk, amg a l kb. felre cskken s besrsdik. Vegyk ki a babrlevelet, ntsk bele a tejsznt, s a maradk sszevgott trkonyt. A hsszeleteket tegyk ismt a serpenybe, s mindkt oldalukon forrstsuk t. zestsnk utna ha szksges sval s borssal. Szedjk ki a hsokat, ntsk le a mrtssal, s dsztsk a flretett trkonylevelekkel.
Rakott karfiol
/Fogykrs recept/
Hozzvalk 4 szemlyre:
- 80 dkg karfiol
- 30 dkg darlt sertshs
- 4 evkanl olaj
- 1 nagyobb vrshagyma
- 2 dl kefir
- 4 dkg lecs
- fszerpaprika
- rlt bors
- s
|
Pulykaszelet cukknin
Hozzvalk 4 szemlyre:
- 4 szelet pulykahs (15-15 dkg)
- 1 kg apr cukkni
- 4 salotta hagyma (apr hagyma)
- 4 evkanl napraforgolaj
- 2, 5 dl forr csirkeleves (leveskockbl)
- 3 kshegynyi fehr bors
- 2 evkanl frissen vgott petrezselyem
- 2 teskanl szjaszsz
- 1 teskanl des pirospaprika
- fl citrom leve
- 1 teskanl fszer s
|
|
|
Elksztse:
Elksztsi id: 40 perc
A cukkinit megmossuk, leszrtjuk, s kis hasbokra vgjuk. A megtiszttott hagymt flbevgjuk, s felszeleteljk. Kt evkanl olajat felforrstunk egy nagy serpenyben, s a hagymt vegesre pirtjuk rajta. Hozzadjuk a cukknit, s t percig, fed alatt, gyenge tzn proljuk. Rntjk a csirkelevest, majd pirospaprikval s egy kshegynyi borssal fszerezve, tovbbi tz percig proljuk, vgl nyitott ednyben addig kevergetjk, amg a leve csaknem teljesen elprolog.
A pulykaszeleteket hskalapccsal gyengn kiveregetjk, majd bedrzsljk a megmaradt borssal. A maradk olajat egy nagy serpenybe ntjk, s a hsszeletek mindkt oldalt kt-hrom perc alatt barnra stjk rajta. A zldsget meghintjk a fszersval, meglocsoljuk a citromlvel, s sszekeverjk a petrezselyemmel. Rfektetjk a szjaszsszal meglocsolt pulykaszeleteket.
Szemlyenknt krlbell 1800 kJ/430 kcal-t, 35g fehrjt, 25 g zsrt, s 18 g sznhidrtot tartalmaz.
Padlizsnos csirke
/Fogykrs recept/
Hozzvalk 4 szemlyre:
- 40 dkg csirkemell fil
- 80 dkg padlizsn
- 4 dkg margarin
- 3 evkanl tolaj
- 10 dkg zldpaprika
- 15 dkg paradicsom
- 10 dkg vrshagyma
- csipetnyi tengeri s
|
|
|
Elksztse:
Meghmozzuk a zldsgeket, a padlizsnt hosszban ujjnyi szeletekre vgjuk, enyhn megszzuk, s flrig llni hagyjuk. Leitatjuk rla a nedvessget, majd olajban flig megstjk. Kzben a hsszeletek mindkt oldalt olajban tstjk.
A hsszeleteket sorban tzll tlba helyezzk, betakarjuk a padlizsnszeletekkel, a felszeletelt paprikval, paradicsommal s hagymval. Kevs vizet rntve puhra proljuk.
Energiatartalom: szemlyenknt 387 kcal; 16 g zsr
Fogykrs szrnyas vitamintl
Hozzvalk 4 szemlyre:
· 30 dkg filzett hideg csirkeslt vegyes testrszekbl
· 2 db grapefruit
· 500 g ckla
· 250 g retek
· 200 g zldbab
· 200 g barna rizs
· 200 g cskkentett zsrtartalm (12%-os) tejfl
Fszerek:
· kevs s
· almaecet
· rlt fehr bors
· kmny
· gymbr
· bazsalikom
· trkony
· snidling
· kurkuma
· fokhagyma
· vrshagyma
· lestyn
· kukoricacsra-olaj
· ecetes torma |
|
|
Elksztse:
A csirkehst a felsorolt fszerekkel s sval megszrjuk, kevs kukoricacsra-olajjal bekenjk, megstjk, majd kihtjk. A grapefruitot cikkekre szedjk. A nyers cklt megreszeljk vagy felszeleteljk, megszzuk, finomra vgott fokhagymval s rlt fehrborssal zestjk, egy csepp almaecetet tesznk r, kevs ecetes tormval sszekeverjk, majd rntjk a tejflt. A zldbabot kevs vzben vagy gzben megproljuk. Prolshoz tesznk bele st, gymbrt, bazsalikomot, trkonyt. A barna rizst sval, rlt fehrborssal s kevs aprra vgott vrshagymval puhra proljuk. A reteksalthoz a legyalult vagy felszeletelt retket megszzuk, borsozzuk, majd kevs almaecettel s kukoricacsra-olajjal sszekeverjk.
Tlalskor a tejfls cklasaltt, a prolt zldbabot, a reteksaltt a tnyron sszerakjuk, a barnarizst snidlinggel megszrjuk, kzpre helyezzk a filzett hideg csirkesltet, a hs kr a grapefruit-cikkeket. Egy-kt cikk levt rnyomjuk a hideg csirkesltekre.
Csirkecomb cukknivel, rmai tlban
Hozzvalk 4 szemlyre:
· 1 kg cukkni
· 4 csirkecomb
· 1,5 dl sovny tejfl
· rlt pirospaprika
· 2 ek. finomra vgott kapor
· s, bors |
|
|
Elkszts:
Karikzzuk fel a cukknit, felt tegyk a tlba, szzuk, borsozzuk. A csirkecombot szzuk, paprikzzuk, tegyk a cukknire. A maradk cukknivel fedjk be. A tejflt borsozzuk, sszekeverjk, s az egsz tetejre ntjk. Lezrjuk a rmai tlat, hideg stbe tesszk, 220 fokon kb. 90 percig fzzk. Kaporral hintve tlaljuk. Tipp: cukkni helyett hasznlhatunk padlizsnt is.
Energiatartalom: szemlyenknt kb. 250 kcal
.
1-2-3 |