Zsírégető ital: ananászos narancsital citromfűvel
Hozzávalók:
· 20 dkg ananász
· 1 kicsi gyömbér
· 1 dl frissen facsart narancslé
· 1 teáskanál méz
· 1 csipet fahéj
· fél evőkanál apróra vágott citromfű levél
Elkészítés:
Tisztítsuk meg az ananászt, szeleteljük fel, és tegyük egy turmixolásra alkalmas edénybe. Tegyük hozzá a felaprított gyömbért, a mézet, a fahéjat és a citromfűlevelet, öntsük hozzá a narancslevet. Alaposan turmixoljuk össze. A vitamindús italt az illatos, friss citromfű levél teszi igazán zamatossá.
Tápanyagtartalom: 140 kalória, 2 g fehérje, 32 g szénhidrát, 0 g zsír
Egészségügyi tanácsok:
Az ananász legértékesebb hatóanyaga a bromélia nevű enzim, mely jelentős szerepet játszik a zsír égetésében, emésztést gyorsító hatása révén pedig gyorsabban ürülnek a szervezetből a méreganyagok. Ananász fogyasztása javasolt még a bélrendszer zavarainál, meghűlés és vérszegénység esetén. Figyelem! A konzerv-ananász már nem tartalmaz bromélia-enzimet!
Zöldséggel töltött pulykarolád
/Fogyókúrás recept/
Hozzávalók 2 személyre:
- 250 g pulykamell
- 10 dkg póréhagyma
- 10 dkg sárgarépa
- 50 g hagyma
- 20 g olaj
- húslé
- só
- bors
- mustár
- petrezselyemzöld
- bors
- szerecsendió
|
|
|
Elkészítése:
A megtisztított sárgarépát és a póréhagymát forró vízben blansírozzuk, leöblítjük és lecsöpögtetjük. A húst bekenjük mustárral, ráhelyezzük a hagymakarikákat, póréhagymalevelet, a sárgarépát majd roláddá csavarjuk össze és konyhai zsineggel átkötjük. A felforrósított olajba beletesszük a roládot és minden oldalát barnára sütjük, aláöntünk egy kevés húslevest, majd fedő alatt puhára pároljuk. Ha a hús megpuhult a zsineget eltávolítjuk és a húst felszeleteljük. A mártást sűrűre forraljuk és héjában sült burgonyával tálaljuk.
Energiatartalom: 430 kcal/fő
Zöldséges hal
/Fogyókúrás recept/
Hozzávalók 2 személyre:
- 50 dkg hal
- 10 dkg burgonya
- 10 dkg sárgarépa
- 10 dkg gyalult patisszon
- 10 dkg gomba
- 20 dkg paradicsom
- só
- késhegynyi őrölt fehér bors
- víz
- vaj
|
|
|
Elkészítése:
A megtisztított zöldségek közül vízben megpároljuk egy lábasban a burgonyát és répát, egy másik lábasban a patisszont és a paradicsomot. Ezután a zöldségeket olajban együtt megpirítjuk. A felszeletelt gombát külön pirítjuk meg. Előmelegített tűzálló edényben vajon megsütjük a halat a forró sütőben. Kb. negyed óra sütés után a halhoz hozzáadjuk a megpirított zöldségeket, sózzuk, borsozzuk, majd fóliával letakarva még fél órát sütjük.
Energiatartalom: 387 kcal/fő
Tárkonyos csirkemell
Hozzávalók 4 személyre:
· 4 csirkemell filé
· 2 evőkanál liszt
· 2 evőkanál margarin
· 2 evőkanál napraforgóolaj
· 4 evőkanál főzőtejszín
· 3,5 dl tyúkhús alaplé
· 2 mogyoróhagyma
· 4 tárkonyágacska
· 2 db babérlevél
· só, bors |
|
|
Elkészítés:
Szórjuk meg liszttel, sóval és borssal a csirkemell filéket. Mérsékelt hőfokon forrósítsuk fel a 2 evőkanál margarint és az egyik evőkanál olajat egy serpenyőben, és a csirkemelleket süssük 6-8 percig mindkét oldalunkon; majd vegyük ki, és tegyük félre. Közben hámozzuk meg és vágjuk apróra a mogyoróhagymát és a tárkonyról lecsipkedett levelek egy részét (1-2 levélkét hagyjunk meg a díszítéshez). Tegyük a serpenyőbe a többi olajat, és pároljuk a mogyoróhagymát 1-2 percig. Öntsük rá a húsalaplét, tegyük hozzá a babérlevelet és az összevágott tárkonylevél felét, majd addig főzzük, amíg a lé kb. felére csökken és besűrűsödik. Vegyük ki a babérlevelet, öntsük bele a tejszínt, és a maradék összevágott tárkonyt. A hússzeleteket tegyük ismét a serpenyőbe, és mindkét oldalukon forrósítsuk át. Ízesítsünk utána ha szükséges sóval és borssal. Szedjük ki a húsokat, öntsük le a mártással, és díszítsük a félretett tárkonylevelekkel.
Rakott karfiol
/Fogyókúrás recept/
Hozzávalók 4 személyre:
- 80 dkg karfiol
- 30 dkg darált sertéshús
- 4 evőkanál olaj
- 1 nagyobb vöröshagyma
- 2 dl kefir
- 4 dkg lecsó
- fűszerpaprika
- őrölt bors
- só
|
Pulykaszelet cukkínin
Hozzávalók 4 személyre:
- 4 szelet pulykahús (15-15 dkg)
- 1 kg apró cukkíni
- 4 salotta hagyma (apró hagyma)
- 4 evőkanál napraforgóolaj
- 2, 5 dl forró csirkeleves (leveskockából)
- 3 késhegynyi fehér bors
- 2 evőkanál frissen vágott petrezselyem
- 2 teáskanál szójaszósz
- 1 teáskanál édes pirospaprika
- fél citrom leve
- 1 teáskanál fűszer só
|
|
|
Elkészítése:
Elkészítési idő: 40 perc
A cukkinit megmossuk, leszárítjuk, és kis hasábokra vágjuk. A megtisztított hagymát félbevágjuk, és felszeleteljük. Két evőkanál olajat felforrósítunk egy nagy serpenyőben, és a hagymát üvegesre pirítjuk rajta. Hozzáadjuk a cukkínit, és öt percig, fedő alatt, gyenge tűzön pároljuk. Ráöntjük a csirkelevest, majd pirospaprikával és egy késhegynyi borssal fűszerezve, további tíz percig pároljuk, végül nyitott edényben addig kevergetjük, amíg a leve csaknem teljesen elpárolog.
A pulykaszeleteket húskalapáccsal gyengén kiveregetjük, majd bedörzsöljük a megmaradt borssal. A maradék olajat egy nagy serpenyőbe öntjük, és a hússzeletek mindkét oldalát két-három perc alatt barnára sütjük rajta. A zöldséget meghintjük a fűszersóval, meglocsoljuk a citromlével, és összekeverjük a petrezselyemmel. Ráfektetjük a szójaszósszal meglocsolt pulykaszeleteket.
Személyenként körülbelül 1800 kJ/430 kcal-t, 35g fehérjét, 25 g zsírt, és 18 g szénhidrátot tartalmaz.
Padlizsános csirke
/Fogyókúrás recept/
Hozzávalók 4 személyre:
- 40 dkg csirkemell filé
- 80 dkg padlizsán
- 4 dkg margarin
- 3 evőkanál étolaj
- 10 dkg zöldpaprika
- 15 dkg paradicsom
- 10 dkg vöröshagyma
- csipetnyi tengeri só
|
|
|
Elkészítése:
Meghámozzuk a zöldségeket, a padlizsánt hosszában ujjnyi szeletekre vágjuk, enyhén megsózzuk, és félóráig állni hagyjuk. Leitatjuk róla a nedvességet, majd olajban félig megsütjük. Közben a hússzeletek mindkét oldalát olajban átsütjük.
A hússzeleteket sorban tűzálló tálba helyezzük, betakarjuk a padlizsánszeletekkel, a felszeletelt paprikával, paradicsommal és hagymával. Kevés vizet ráöntve puhára pároljuk.
Energiatartalom: személyenként 387 kcal; 16 g zsír
Fogyókúrás szárnyas vitamintál
Hozzávalók 4 személyre:
· 30 dkg filézett hideg csirkesült vegyes testrészekből
· 2 db grapefruit
· 500 g cékla
· 250 g retek
· 200 g zöldbab
· 200 g barna rizs
· 200 g csökkentett zsírtartalmú (12%-os) tejföl
Fűszerek:
· kevés só
· almaecet
· őrölt fehér bors
· kömény
· gyömbér
· bazsalikom
· tárkony
· snidling
· kurkuma
· fokhagyma
· vöröshagyma
· lestyán
· kukoricacsíra-olaj
· ecetes torma |
|
|
Elkészítése:
A csirkehúst a felsorolt fűszerekkel és sóval megszórjuk, kevés kukoricacsíra-olajjal bekenjük, megsütjük, majd kihűtjük. A grapefruitot cikkekre szedjük. A nyers céklát megreszeljük vagy felszeleteljük, megsózzuk, finomra vágott fokhagymával és őrölt fehérborssal ízesítjük, egy csepp almaecetet teszünk rá, kevés ecetes tormával összekeverjük, majd ráöntjük a tejfölt. A zöldbabot kevés vízben vagy gőzben megpároljuk. Pároláshoz teszünk bele sót, gyömbért, bazsalikomot, tárkonyt. A barna rizst sóval, őrölt fehérborssal és kevés apróra vágott vöröshagymával puhára pároljuk. A reteksalátához a legyalult vagy felszeletelt retket megsózzuk, borsozzuk, majd kevés almaecettel és kukoricacsíra-olajjal összekeverjük.
Tálaláskor a tejfölös céklasalátát, a párolt zöldbabot, a reteksalátát a tányéron összerakjuk, a barnarizst snidlinggel megszórjuk, középre helyezzük a filézett hideg csirkesültet, a hús köré a grapefruit-cikkeket. Egy-két cikk levét rányomjuk a hideg csirkesültekre.
Csirkecomb cukkínivel, római tálban
Hozzávalók 4 személyre:
· 1 kg cukkíni
· 4 csirkecomb
· 1,5 dl sovány tejföl
· őrölt pirospaprika
· 2 ek. finomra vágott kapor
· só, bors |
|
|
Elkészítés:
Karikázzuk fel a cukkínit, felét tegyük a tálba, sózzuk, borsozzuk. A csirkecombot sózzuk, paprikázzuk, tegyük a cukkínire. A maradék cukkínivel fedjük be. A tejfölt borsozzuk, összekeverjük, és az egész tetejére öntjük. Lezárjuk a római tálat, hideg sütőbe tesszük, 220 fokon kb. 90 percig főzzük. Kaporral hintve tálaljuk. Tipp: cukkíni helyett használhatunk padlizsánt is.
Energiatartalom: személyenként kb. 250 kcal
.
1-2-3 |